Tandletsel

Voor noodgevallen of spoed neemt u direct contact op via telefoonnummer 0547 - 333 782
Buiten openingstijden
kunt u bellen naar Tandartsenpost Hengelo 0900 -1515
Wilt u bij het bezoek aan de spoed-tandarts rekening houden met contante betaling en wilt u uw verzekeringspapieren meenemen? Tijdens de spoeddienst is legitimatie verplicht. De spoedgevallendienst is uitsluitend bedoeld voor noodsituaties zoals tandletsel, hevige tand- of kiespijn en nabloedingen!

Wat te doen bij tandletsel?

Bij een ongeval, waar de volledige tand uit de mond is gekomen, bestaat de mogelijkheid dat de tandarts de tand in de kaak terug plaatst. Hier is wel snelle actie vereist en het slagen van deze behandeling is van verschillende factoren afhankelijk! Ook als een tand is beschadigd of afgebroken, zijn er nog behandelmogelijkheden.

Wat te doen bij een afgebroken tand?

Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.

Wat moet u doen als uw tand is uitgevallen?

  • Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet.
  • Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte.
  • Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

Wat moet u doen als u de tand niet terug kunt plaatsen?

  • Stop de tand in een beker (half)volle melk of, wanneer je geen melk heeft, in je mond onder de tong of tussen je wang en tandvlees.
  • Zorg ervoor dat je tand niet droog wordt en desinfecteer hem niet.
  • Ga direct naar de tandarts! U heeft de meeste kans van slagen als de tand binnen één uur wordt teruggeplaatst.

Wat doet de tandarts aan uw uitgevallen of losgeslagen tand?

  • De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
  • De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

Deze tips gelden alleen voor het volwassen gebit. Melktanden hoeven niet te worden teruggeplaatst.

Voorkomen van tandletsel tijdens het sporten

Tandletsel komt vaak voor tijdens het sporten. Ongelukken gebeuren, vooral wanneer u een sport beoefent. U kunt uw gebit tijdens het sporten beschermen door een aangemeten gebitsbeschermer te dragen.

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

Welkom bij tandartspraktijk De Marke

Een mooi en gezond gebit, dat willen we toch allemaal?

Helaas heeft niet iedereen van nature een goed en gezond gebit. Slijtage, tandbederf, verkleuring of een vervelende ongeval kan ervoor zorgen dat u niet tevreden bent met uw gebit. Gelukkig is voor alles een oplossing. Wij kunnen u deskundig en professioneel helpen. U kunt een afspraak inplannen met onze medewerkers.

Tandartspraktijk De Marke in Hengevelde is aangesloten bij de KNMT. Onze tandartsen voldoen aan de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en zijn BIG-geregistreerd.