Waarom een beugel?

Orthodontie Hengevelde Enschede
Orthodontie Hengevelde Enschede

Vaak wordt gedacht dat een beugel alleen maar dient voor een mooi gebit.

Rechte tanden zorgen ervoor dat uw mondgezondheid goed blijft of verbetert
  • Voorkoming / verbetering van tandvleesproblemen
  • Voorkoming / verbetering botverlies rond de tanden
  • Voorkoming cariës (gaatjes) / overmatige gebitsslijtage
  • Verbetering kauwfunctie
  • Voorkoming maag/darm problemen
Rechte tanden verbeteren uw uiterlijk
  • Een mooiere glimlach en gezichtsuiterlijk
  • Meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde

 

Mooi, functioneel en goed voor de gezondheid

Mooie, rechte tanden en een verzorgd gebit zorgen voor een mooie uitstraling, maar is vooral functioneel.
Je kunt er beter mee bijten, kauwen, praten en lachen. Bovendien kun je een regelmatig gebit beter poetsen waarmee je ook weer tandheelkundige problemen kunt voorkomen. De mond is het begin van het maag/darm stelsel. Door een goede kauwfunctie voorkom je ook hier op latere leeftijd problemen.
Onvoldoende schoonhouden is de belangrijkste oorzaak voor tandbederf, tandvleesziekte en verlies van tanden. 

Bij een beugel staat de mondgezondheid voorop.

Als uw tandarts een beugel adviseert dan is de reden vaak niet alleen om een mooi gebit te realiseren maar vooral ook een gezond gebit. Zo kan je die stralende lach ook behouden.
Bij een beugel gaat het vooral om een gezond en goed functionerend gebit met ook spieren van mond en gezicht die in balans zijn.
Met tanden die recht staan en kiezen die van de boven -en onderkaak goed in elkaar passen en neusademhaling voorkom je namelijk tal van problemen, zoals schade aan tandvlees, vergroeide kaken of asymmetrie in het gezicht. Op latere leeftijd voorkom je daardoor ernstige slijtageproblemen of terugtrekkend tandvlees.
Goed kunnen kauwen en neusademhaling heeft ook positieve invloed op je algemene gezondheid. Een verkeerde stand van de tanden kan ook de oorzaak zijn van spraakproblemen. Bij ernstig verkeerde beten kunnen tanden het tandvlees beschadigen. Bij een diepe beet bijten de ondertanden in het tandvlees aan de achterkant van de boventanden, dat is op den duur heel pijnlijk.

Met een beugel kunnen de tanden in een goede positie gezet worden. Ook kan een beugelbehandeling de stand van de kaak veranderen.

De duur van een behandeling hangt af van de ernst van het probleem, de groei van de patiënt, mogelijke afwijkende mondgewoontes en hoe trouw en nauwkeurig u de instructies van de tandarts voor orthodontie opvolgt. Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de wisseling trager verloopt of als de medewerking te wensen overlaat. Na de orthodontie-behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw tandarts voor orthodontie kan u hierover adviseren.

Werkwijze

Uw eerste bezoek is een onderzoeksfase. Het gehele gebit wordt in kaart gebracht; de stand van tanden en kiezen, de harmonie van uw gelaat en het kaakgewricht. Daarna maken we afdrukken van uw gebit en worden er (röntgen)foto’s gemaakt van uw gelaat en gebit.

Als we alle gegevens verzameld hebben wordt er een behandelplan opgesteld door Iman, onze tandarts voor orthodontie. 

In een vervolgafspraak wordt dan het gehele behandelplan, d.w.z. de diagnose, de geadviseerde beugel(s), het proces, de duur van de behandeling en de kosten met u doorgenomen en is er uiteraard ruimte om al uw vragen te beantwoorden.

De Kosten

Tandartsen en orthodontisten bepalen al enige tijd niet meer hun eigen tarieven. Deze tarieven zijn landelijk door de overheid vastgelegd. Dat betekent niet dat de prijs voor een beugel altijd gelijk is. De kosten zijn namelijk afhankelijk van zowel het type beugel, het behandelingsverloop als het aantal behandelingen. Wij bespreken met u het behandelplan en de kosten.
Voor kinderen valt Orthodontie niet onder het basispakket. Wij adviseren u om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de kosten van de beugelbehandeling.